Bescherm Uw Bedrijf tijdens de Vakantieperiode

De zomervakantie is doorgaans een periode van ontspanning en rust, maar voor cybercriminelen is het juist een kans om toe te slaan. Wanneer collega’s elkaars taken overnemen en de normale werkpatronen verstoord zijn, proberen kwaadwillenden vaak van de situatie te profiteren. Het is daarom van cruciaal belang om extra alert te blijven op verdachte e-mails en verzoeken tijdens deze periode.

Uit onderzoek van Darktrace blijkt dat ransomware-aanvallen tijdens vakantieperiodes met 30% toenemen en phishing-aanvallen zelfs met 50% kunnen stijgen tijdens feestdagen.

Verhoogde Cyberrisico’s tijdens de Vakantie

Gedurende de vakantieperiode zien we vaak:

 • Vervangende Collega: Medewerkers die tijdelijk taken van anderen overnemen, kunnen gemakkelijker misleid worden.
 • Verminderde Waakzaamheid: Mensen zijn meestal meer ontspannen en minder alert, wat hen vatbaarder maakt voor phishing-aanvallen.
 • Verstoorde Communicatie: Met meer medewerkers die afwezig zijn, kan de interne communicatie minder soepel verlopen, waardoor misverstanden kunnen ontstaan.

Tips om Verdachte E-mails en Verzoeken te Herkennen

 1. Controleer de Afzender: Wees extra voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders of met e-mailadressen die lijken op die van collega’s of vertrouwde partners.
 2. Let op Ongebruikelijke Verzoeken: Ontvang je een ongebruikelijk verzoek? Neem dan altijd contact op met de collega die het verzoek lijkt te hebben verzonden, bij voorkeur via een ander communicatiekanaal.
 3. Dubbelcheck Bijlagen en Links: Open geen bijlagen of klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders zonder deze eerst te controleren. Gebruik antivirussoftware om bijlagen en links te scannen.
 4. Wees Op Je Hoede voor Spoedverzoeken: Phishing-e-mails bevatten vaak een gevoel van urgentie. Wees sceptisch over dringende verzoeken om geld over te maken of gevoelige informatie te verstrekken.
 5. Gebruik Bedrijfsprocedures: Volg altijd de bedrijfsprocedures voor financiële transacties en vertrouwelijke informatie, zelfs tijdens de vakantieperiode.

Versterk Communicatie en Beveiliging tijdens de Vakantie

 • Informeer Je Team: Zorg ervoor dat iedereen zich bewust is van de verhoogde risico’s tijdens de vakantieperiode en herinner hen aan de basisprincipes van cybersecurity.
 • Versterk Procedures: Herinner je team eraan om de standaard bedrijfsprocedures te volgen, vooral bij nieuwe of ongebruikelijke verzoeken.
 • Betrouwbare Contactpunten: Zorg voor duidelijke contactpunten voor het melden van verdachte e-mails en verzoeken, zelfs als belangrijke teamleden afwezig zijn.

Door waakzaam te blijven en goede beveiligingspraktijken te volgen, kunnen we samen de risico’s tijdens de vakantieperiode minimaliseren.

Heeft u vragen over hoe wij uw bedrijf kunnen helpen om veilig te blijven? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te ondersteunen!